בעיה של עודף חלב היא בעיה פחות מתוקשרת מאחותה – בעיית חוסר החלב.
סימנים שהאם והתינוק עשויים לחוות כשקיימת בעיה של עודף חלב.
האם עשויה להרגיש:
תחושה חזקה או אפילו כואבת בזמן זרימת החלב
התזה לעיתים של חלב משד אחד או משניהם
נזילה אינטנסיבית
שחרור חלב יותר מפעם אחת במהלך הנקה בודדת
דלקות חוזרות בשד
התינוק עשוי להיות:
חסר מנוחה
מתן צואה תכופה, פעמים רבות בצבע ירוק, רירית
שיהוקים, השתנקויות והחנקויות בזמן היניקה
ללא יניקות נינוחות ורגועות
חוסר נוחות ברור בזמן ההנקה לעיתים עד כדי שביתת הנקה
אפשרות לגמילה עצמית מוקדמת לפעמים סמוך לגיל שנה, לעיתים אפילו קודם
מרגע שאת בטוחה שיש לך אובר בחלב יש מספר פתרונות:
התגובה אצלי היתה מהירה ותוך שבוע-שבועיים הרגשתי שיפור ניכר ואחרי חודש יכולתי לחזור להניק בישיבה רגילה - דבר שגרם לי להתרגשות גדולה.
גם אנחנו סבלנו מעודף חלב.
הפתרונות היו:
א. יועצת הנקה הראתה לי באיזה זווית להחזיק את ראש התינוק כדי שתהיה לו יותר שליטה על כמות החלב שהוא יונק. הזווית היא שחוד הפטמה מכוון יותר למעלה, כלומר יותר לכיוון הקודקוד או האף מאשר לכיוון העורף, אם מדמיינים שמהפטמה ממשיך קו.
ב. במקרים של גודש רב, הייתי שואבת מעט חלב לפני ההנקה כדי שהתינוק יקבל שד קצת פחות מלא. יועצת ההנקה צעקה עלי שככה זה לא ייפתר, כי ככל שאני שואבת יותר יהיה יותר חלב, אבל בכל זאת הרגשתי נכון לעשות את זה כי ככה גם אני וגם התינוק חווינו יניקה "נורמלית" מדי פעם וזה חיזק אותנו באופן כללי. כל פעם הייתי שואבת קצת פחות וככה זה הסתדר
א יודעת אם מקור הבעיה הוא פשוט בפיזיולוגיה שלי או בעובדה שהופרדנו לשבוע (מגיל שבוע עד לגיל שבועיים) כי אני הייתי מאושפזת והתעקשתי על שאיבה ומתן חלב אם. חזרתי הביתה עם עודפי חלב היסטריים. בבית החולים הילדה ירדה כמעט 11% ממשקל הלידה, ויועצת ההנקה המקומית (בלי לנקוב בשמות) נזפה בנו שלא נתנו לה תמ"ל והסבירה שאני לא מייצרת מספיק חלב ושלחה אותי לשאוב. אז נכנסתי להיסטריה קלה. לא הכרתי בכלל את הבעיה ההפוכה ולא מן הנמנע שתרמתי להחמרתהּ.
היינו כבר אצל שני מטפלים בקרניו סקרל. היינו כבר אצל כמה יועצות הנקה (נפלאות!) תנוחת מעבר לא עוזרת, הקפדה על תפיסה כשהילדה מאשרת ולא נחנקת עוזרת טיפה, אז משתדלים מאד מאד בעניין הזה. שמתי לב שדווקא במנשא מצד ימין (הצד שמוציא בין חמישים לשמונים CC בפחות מחמש דקות ) כשהיא בתנוחה זקופה יחסית פחות כואב לי. ניסיתי להאכיל אותה כשהיא שוכבת עליי ואני על הגב. זה יותר קל לה, אבל לא פחות כואב לי.
ועכשיו לשאלת מליון הדולר: מה עושים?!
מה עזר לי:
עכשיו אני נזכרת שהשיפור הגדול אצלנו הגיע אחרי שהתחלתי דווקא להגביל את זמן הארוחה. אולי תנסי לנתק אותה אחרי פרק זמן מסוים, ולקחת לטיול במנשא בחוץ או משהו? הלא לא סביר שהיא באמת זקוקה ליותר חלב. גם ככה יש לך יותר מדי. מצד שני, ברור שאם היא בוכה ונרגעת רק על הציצי אין מה להתווכח אתה.
מה שעוזר לנו:
המאמר הזה הוריד לי אסימון וממש עזר לנו! במקום להתעקש איתו על התפיסה, הנחתי לו להתקרב לשד בקצב שלו. בד"כ זה אומר שהוא מתקרב לאט, מרחרח, מלקק קצת, תופס לרגע ועוזב, ואז תופס שוב ויונק לאט, עד שמגיע החלב. וכשמגיע החלב הוא כבר מוכן לכך ומסתדר הרבה יותר טוב עם הזרם החזק. הנה המאמר, באנגלית (גם על זרם איטי, ובכלל הרבה מידע טוב על ניהול הנקה)
אז אנחנו עוד לומדים... ויש פעמים שההנקה כ"כ מתסכלת, ששנינו בוכים... ויש פעמים שהוא כ"כ מתעצבן וצועק לי על הציצי, שאני קצת נעלבת ממנו, ואומרת לו "אני לא מנסה לחנוק אותך!" ומעבירה אותו לאבא שלו בתסכול. אבל יותר ויותר יש הנקות מוצלחות, ויותר פעמים שהוא מסתדר מצוין עם זרם חזק, ומעל לכל יש את החיוך הזה, רגוע ושבע בבוקר לפני שקמים מהמיטה, שממיס לי את הלב ומזכיר לי למה חשוב לי להניק את בני